05/02/20213 minuter att läsa

Ölstilen Stout: Vad vet du om den?

Om många människor är oroliga för att smaka på en Stout eftersom den ofta likställs med kallt kaffe, bör du veta att denna typ av svart öl är ett riktigt underverk! Förutom den svarta färgen och de rostade aromerna är stout en ganska originell ölstil på många sätt. 

1 - Visste du att en av de mest populära ölen i världen är en Stout? 

Varje år i slutet av november är hantverksölsälskare på jakt efter en av de berömda Bourbon County Stout. Denna bourbonfatlagrade stout tillverkas varje år i en begränsad upplaga av det amerikanska bryggeriet Goose Island och varje år lyckas det med en unik upplaga för varje år!

Det är en rik, komplex och kraftfull öl. Bourbon County Stout har en alkoholhalt på 14,6 procent och lagras på hela tre olika fat, vilket ger den en sällsynt komplexitet och intensitet. Under den svarta färgen avslöjar denna Imperial Stout smaker av vanilj, trä, bourbon, karamell och choklad. I slutet styrs hela smaken av en delikat beska och en otroligt len konsistens.

Av alla öl i världen är detta utan tvekan ett av de största underverken när det kommer till öl och det är en Stout! 

2 - Visste du att denna intensiva öl firas en gång om året? 

Det finns en dag på året som är särskilt tillägnad ölstilen Stout: International Stout Day! Denna dag äger rum varje år den första torsdagen i november. Det är ett tillfälle att hylla hantverksölen och sätta denna rika och komplexa mörka ölstil i rampljuset, tillsammans med de bryggare som ständigt revolutionerar den. International Stout Day grundades av Erin Peters, en irländsk ölbloggare. 

Hon drivs av sin passion för öl och älskar det faktum att hon, precis som med vin, kan dela dryckens och bryggeriernas historia med den otroliga gemenskap som har vuxit upp kring hantverksöl. Erin började tänka på att skapa denna dag efter att ha skrivit en artikel om de olika ölveckorna i USA. När andra ölbloggare kom med en liknande idé om dagen tillägnad India Pale Ales, förstärkte det hennes önskan att skapa en internationell dag tillägnad stouten. Erins intresse för den här ölstilen gör henne till en verklig entusiast av Stout och dess historia. 

Så den 3 november 2011 fick Stouten äntligen det erkännandet som den förtjänar i och med inrättandet av International Stout Day!

3 - Visste du att det finns Stout med ostron?

En öl med ostron? Det kan avskräcka vissa människor vid första anblicken! Om du tror att denna upptäckt fortfarande leder till en tävling för den bryggare som har inkluderat den märkligaste ingrediensen i sin bryggning, så har du fel. Men låt oss inte låta oss styras av våra fördomar utan lära oss mer om ämnet. 

Dessa mörka ölsorter med ostron är en egen understil som kallas Oyster Stout. På 1700-talet var denna ölstil redan populär på de engelska borden och det var ingen tvekan för engelsmännen om att denna dryck passade bra tillsammans med ostron. 

Men det var inte förrän på 1900-talet som en bryggare fick den geniala idén att kombinera dem i en brygd. På så sätt hittade man ett naturligt sätt tillföra de omtyckta jod- och mineralsmakerna till öl. 

Baserat på receptet för en traditionell stout kan en oyster stout bryggas på två sätt:

- Antingen genom att krossa ihåliga ostronskal och använda dem för att filtrera ölet före jäsningen. 

- Eller genom att direkt blanda in blötdjuret i bryggningsprocessen.

Resultatet är ett mörkt öl med rostade smaker från en stout i kombination med ostronets jod- och saltsmak.

4 - Visste du att det finns Stout på fat?

Sedan november har den första ölen i denna stil stout varit tillgänglig på 6 liters fat från PerfectDraft. Och nej, det är inte den berömda Guinness, utan en hantverksöl som är lika intressant att ta sig an. Upptäck Magic Rock Dark Arts, den första Stouten på fat i PerfectDrafts sortiment! 

Denna Stout är bryggd av Magic Rock Brewery, ett engelskt bryggeri som medvetet inspirerats av amerikansk bryggningskultur för att revolutionera bilden av öl i Storbritannien. Både modernt och rätt i tiden, en Stout med klassiska smaker av kaffe och choklad i kombination med fruktiga toner av björnbär, fikon och lakrits. 

Denna öl är resultatet av en härlig blandning av fem olika maltsorter och flertalet humlesorter. Du kommer att finna dig själv på väg mellan sötma och kraft i smaken under hela provningen. 

Vill du veta mer om ölstilen? Upptäck vårt urval av Stout!

 

ALKOHOLMISSBRUK ÄR FARLIGT FÖR HÄLSAN, KONSUMERA MED MÅTTA.

Leverans

Stötsäker förpackning med leverans till dörren eller ombudet!

Våra leveransvillkor
Bli medlem

Din lojalitet blir belönad: Skapa ett konto nu!

Vårt lojalitetsprogram
Kundrecensioner 4,5/5

Våra kunder älskar oss och vi älskar dem tillbaka!

eKomi
Sedan 2007

Europas största ölsortiment på nätet!

Vem är vi?

Gå inte miste om en enda droppe!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av lojalitetsförmåner, exklusiva erbjudanden och för att inte missa våra humliga nyheter!

VAD FOLK SÄGER OM OSS

HOPT, webbshoppen Nummer 1 när det gäller hantverksöl. Kolla in vårt stora utbud av flasköl, bryggningstillbehör, ölboxar, gåvopaket och hemtappningssystem. Vi är stolta över att ge dig ett stort urval av över 1300 hantverksöl från hela världen. Våra priser inkluderar moms, tullavgift och alkoholskatt, det finns då inga dolda avgifter. Så du kan njuta av din favoritöl utan problem.

Du måste vara minst 20 år för att bruka alkohol. Tänk på att alkohol är skadligt för hälsan,

Alkoholkonsumtion av gravida kvinnor avråds. Försäljning av alkohol till minderåriga är straffbart, när du besöker vår webbplats så bekräftar du att du är minst 20 år och har rätt att bruka alkohol. Interdrinks, Lille France.

©2022 PerfectDraft Europe SAS