04/04/20222 minuter att läsa

Vad är en Saison?

Säsongsöl eller mer känd som Saison är en typ av Farmhouse ale och har sitt ursprung i norra Frankrike och Belgien. Låt oss tillsammans upptäcka vad en Saison är och dess historia. 

Vad är en Saison?

Säsongsölen, som ursprungligen bryggdes i Vallonien (den fransktalande delen av Belgien), är så kallade Farmhouse ale eller våröl som är redo att drickas under jordbrukssäsongen. Det är en öl som historiskt sett bryggdes speciellt för säsongsarbetarna. Saison bryggdes med en låg alkoholhalt för att kunna släcka arbetarnas törst utan att de blev berusade.

Saison är ett toppjäst öl som tillhör familjen Ales och har en alkoholhalt på cirka 4,5%. Bönderna bryggde öl på vintern och våren för att dricka det färskt på sommaren. Säsongsölen skiljer sig från varandra eftersom bönderna på den tiden bryggde dem tillsammans med resten av spannmålen i slutet av vintern och därför kunde de ha olika smak. 

Ibland använde bönderna andra ingredienser som de hade till hands och den här rustika stilen har bevarats genom tiderna.Ofta har varje årgång helt olika smakprofiler och detta gör denna ölstilen mycket varierande. Målet med en Saison är att alltid göra en öl som är uppfriskande, med en lätt konsistens, fruktiga noter och en lätt beska.

Säsongsölet blev mycket känt tack vare bryggeriet Dupont som bryggde den ikoniska Saison Dupont. Den tillverkades för första gången 1844 och är ett rustikt hantverksöl som bryggs med lokala, odlade ingredienser. Dagens säsongsöl är relativt sett mer alkoholhaltigt än tidigare, vilket ger större frihet under själva bryggningen.

säsongsölet

Recept för Saison: Hur bryggs denna ölstil? 

För att brygga en Saison använder de ofta sig av alejäst som ger en lätt fruktig och torr smak i ölet. Bryggerier kan också göra ett recept med jästsvampen Brettanomyces (Brett) för att ge ölet mer syrlig och fruktig karaktär. Till blandningen lägger ofta bryggaren till humle som Aramis och vill man göra smaken ännu mer komplex kan man tillsätta kryddor som peppar och kryddnejlika.     

De allra bästa Saison

Om du vill upptäcka denna ölstilen får du inte missa den klassiska och ikoniska Dupont Saison. Den här ölen är ett måste för den som tycker om Saison, fruktig och söt med en mild beska som ger plats åt aromer av jäst, malt och noter av honung. Den här ölen passar perfekt till grillade räkor!

Missa inte heller Duchessa från det italienska bryggeriet Birra del Borgo. En Saison på 5,8% som doftar spannmål, citrus, kryddor, grapefrukt och humle. I smaken är den kryddig och delikat, denna Saison har en torr och fruktig avslutning, perfekt tillsammans med marinerad fisk. 

Upptäck fler Saison.

Leverans

Stötsäker förpackning med leverans till dörren eller ombudet!

Våra leveransvillkor
Bli medlem

Din lojalitet blir belönad: Skapa ett konto nu!

Vårt lojalitetsprogram
Kundrecensioner 4,5/5

Våra kunder älskar oss och vi älskar dem tillbaka!

eKomi
Sedan 2007

Europas största ölsortiment på nätet!

Vem är vi?

Gå inte miste om en enda droppe!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av lojalitetsförmåner, exklusiva erbjudanden och för att inte missa våra humliga nyheter!

VAD FOLK SÄGER OM OSS

HOPT, webbshoppen Nummer 1 när det gäller hantverksöl. Kolla in vårt stora utbud av flasköl, bryggningstillbehör, ölboxar, gåvopaket och hemtappningssystem. Vi är stolta över att ge dig ett stort urval av över 1300 hantverksöl från hela världen. Våra priser inkluderar moms, tullavgift och alkoholskatt, det finns då inga dolda avgifter. Så du kan njuta av din favoritöl utan problem.

Du måste vara minst 20 år för att bruka alkohol. Tänk på att alkohol är skadligt för hälsan,

Alkoholkonsumtion av gravida kvinnor avråds. Försäljning av alkohol till minderåriga är straffbart, när du besöker vår webbplats så bekräftar du att du är minst 20 år och har rätt att bruka alkohol. Interdrinks, Lille France.

©2022 InterDrinks SAS